steg 2

E&T Hundägarutbildning

VI TRÄNAR MED GLÄDJE

Bli kvar och vänta

Att kunna sitta/ligga/stå kvar  är också något du kan leka fram med den unga valpen Kom bara ihåg att du inte kan ställa några krav på vare sig uthållighet eller prestation. 

Att lungt vänta vid husses/mattes fötter när det inte händer något är praktiskt och energisparande.

sida  1  3

Sitt och Sitt kvar steg 1

a.Hjälp valpen att sätta sig med en godbit som du för bakåt över valpens huvud. Säg "rätt" och belöna för att valpen sätter sig.

b. Sitt kvar När valpen sitter passar du på att säga "rätt" och belöna några gånger (för att den sitter stilla), lös upp den genom att säga t ex "varsågod" och kasta en godbit en bit bort från valpen som den får springa och ta (innan valpen själv väljer att stiga upp).

Du kan gradvis vänta några sekunder mellan belöningarna när valpen börjar kännas säker på vad du förväntar dig av den.

Steg 2 sitt kvar

 

Nu förstår valpen att det kan vara lönsamt att bli kvar i position. Då kan du mellan belöningarna ta något steg ifrån valpen, säga "rätt" och gå tillbaks och belöna. Skulle valpen resa på sig efter du sagt "rätt" släpper du inte godbiten förrän du hjälpt valpen att sitta igen. Glöm inte att lösa upp valpen med "varsågod" eller annan signal innan den själv väljer att resa på sig.

Samma inlärningsgång kan användas både för ligg och stå:

Vid ligg, tar du en godbit som du lägger på golvet och håller din hand över. Tillslut (det kan ta en stund) kommer valpen att lägga sig ner, då säger du snabbt "rätt" och låter valpen ta godbiten Sen fortsätter du enligt ovan för att forma ligg kvar.

Vid stå, börjar du med att fånga att valpen står på alla fyra dvs den kan gå eller stå Du säger "rätt" och belönar. Repetera många gånger tills valpen börjar tycka att det är lönsamt att stå upp :) Skulle valpen sätta sig när du sagt rätt, lockar du valpen att stå igen med godisbiten, innan du släpper den till valpen. Sen är det bara att fortsätta som med sittkvar träningen för att forma fram ståkvar. 

 

Väntar 

 

Att lära valpen att ta det lungt när ni väntar är praktiskt.

Enklast gör du det genom att droppa ner små godbitar till valpen när den  sitter eller ligger bredvid dig. Det ska vara lönsamt att vara lugn vid mattes/husses fötter.

 

Utveckla leken

När du och valpen leker med leksaker, så händer det ibland, att valpen vill behålla leksaken för sig själv. 

För att undvika detta så kan du lära valpen att byta leksaken mot en godis eller mot en annan likvärdig leksak. 

Det vikiga är att valpen inte upplever att du tar ifrån den det roliga. Utan att du är rolig att leka med och en resurs som har många roliga saker att variera leken med.

 

Loss

Om valpen har svårt att släppa leksaken så håller du leksaken med båda händerna och för händerna närmare och närmare hundens mun. (Se till att det inte pågår någon dragkamp mellan dig och valpen när du gör detta, för då kommer den troligen inte att släppa) Tillslut kommer valpen att släppa och då belönar du med "rätt" och ger tillbaks leksaken eller ger en annan i utbyte alt. bästa godbiten.