Steg3

E&T Hundägarutbildning

VI TRÄNAR MED GLÄDJE

En fungerande Inkallning är en absolut förutsättning för att du ska kunna ha hunden lös.

Tänk på att tidigt lära valpen att följa dig. Enklast gör du det på promenader, genom att när valpen är lös och springer förbi dig, så ändrar du riktning och belönar glatt, när den kommer ifatt dig igen. 

En annan rolig övning är att leka "kurragömma" med valpen. Dvs om valpen tappar fokus på dig så passar du på att gömma dig t ex  bakom en sten Låt valpen hitta dig och belöna stort. Om valpen får lite"panik" och inte kan hitta dig kan du kliva fram och visa dig och belöna stort för att den "hittat" dig.

Tänk också på att belöna valpen nära dig med klapp och smek + belöning så valpen lär sig uppskatta att vara nära dig.

 

 

sida 1 2 3

Valpen kommer när jag ropar /Inkallning   steg 1

 

Träna i en störningfri miljö först t ex inne hallen.

 Kasta en godis framåt så du får valpen en bit ifrån dig, medan valpen äter godbiten passar du på att backa och så fort valpen tittar upp mot dig och tar några steg mot dig säger du "rätt" och belönar när valpen kommer riktigt nära dig. Vi vill att valpen ska komma hela vägen in till dig så tänk på att inte ge blöningen för långt ifrån din kropp utan nära nära :)

 

Inkallning steg 2

Nu kommer valpen mot dig med god fart när du backar ifrån den. Då är det dags att lägga på signal för beteendet  t ex hundens namn (namn + kom, går också bra)

Gör samma övning som ovan men när hunden vänder sig mot dig så lägger du på signalen (Namnet)

Belöna som vanligt väldigt nära din kropp :)

 

Bli kvar och vänta t ex vid ytterdörren, innan uthopp från bilen osv

steg 1

På filmen tränar Mia och Verdi i bilen

Steg 1 Belöna hunden för att den sitter/ligger/står kvar där du vill att den ska vara. Lösupp hunden med ett varsågod och lyft ur den ur bilen Belöna direkt den är på backen igen.

Steg 2 Börja som steg 1 sen Stäng burdörren lungt och fint, öppna genast igen och belöna hunden för att den är kvar. Fortsätt så tills valpen känns säker på att det är lönsamt att bli kvar inne i bilen när du öppnar burdörren/grinden.

 

Bli kvar i bilen steg 3

Nu har valpen förstått att det faktiskt är lönsamt att bli kvar i bilen. Då tränar du med öppen burdörr och fotsätter att belöna för att valpen stannar i bilen, du kan försöka backa något steg och gå tillbaks och belöna.

Se till att valpen lyckas och får många belöningar då lär den sig fort :)

När du lyfter ur valpen ur bilen så belönar du att valpen är uppmärksam på dig direkt när den kommer ner på backen.

Vi vill ha hundar som fokuserar på oss och inte kastar sig ut och hej vilt kollar om det finns något intressant att skälla på utanför bilen...

 

 SIDA   1   2   3

Tack för att du valt att gå vår valpkurs :)

 

Hoppas du gillade den.

 

Skicka gärna feedback via mail till evaethund.se eller mia.ohagengmail.com

eller i formuläret som finns på kontaktsidan på ethund.se

 

 

Hoppas vi ses igen

Eva och Mia